PDA

View Full Version : czarne screeny..;/



Qenobi
21st September 2009, 10:20 PM
witam mam problem potrzebuje sposobu na otwarcie screenów z folderu w3 w tej chwili kiedy otwieram mam czarne tło i nic poza tym forma TGA .....

Ludwiczek
21st September 2009, 10:37 PM
czym otwierasz?
moga byc 2 problemy:
1) screen jest zapisany poprawnie, ale nie masz przegladarki obslugujacej tga
2) masz dobra przegladarke, ale screeny są zjebane

ad.1
instalujesz, lub scigasz cos w wersi portable, co obsluguje tga (chodzby acdsee czy irfanview) i otwierasz tym

ad.2
to problem na lini karta graficzna-sterownik-tryb gry
skopiuj skrot do w3 i dopisz we wlasciowosciach skrotu
"F:\Warcraft III\euroloader.exe" -openGL

to pomaga, ale np u mnie powoduje co jakis czas w3.exe errora...
zamiast tego mam innny sposob, meczacy bardzo,
tzn wlaczam gre, wlaze w opcje grafiki, robie screena, zmieniam rodzielzcosc na jakas niska, robie screena, zmieniam spowrotem na wysoka i robie screena, nie wiem dokladnie co sie dzieje ale pierwszy i drugi screen sa uszkodzaone, tzn cale czarne a 3ci i kolejne juz ok,
tylko ze trzeba to powtarzac za kazdym razem jak wlaczasz gre -_-

wiec poprobuj z tym wymuszeniem pracy w OPEN GL' u

Qenobi
23rd September 2009, 12:09 PM
mam IrfanView lecz i tak nie pomaga wiec to ta druga opcja.
zależy mi na odczytaniu starych screenów . dziwi mnie to ze zajmują średnio 3,5 mb wiec dane są tylko jak je odczytać czytam szukam i nic spróbuje tego co mi poradziłeś

Ludwiczek
23rd September 2009, 09:16 PM
mam, złą wiadomość....
odczytać, to ich nie odczytasz na 99%, bo to błąd w przetwarzaniu obrazu, tzn. to co napisałem jako ad.2 nie dziala wstecz, robisz tak i od tego moemntu "zaskoczy" i robi screeny dobre.
Temat byl poruszany juz kiedys na EN i PL forum, ale nikt chyba nie znalazl sposobu na otwarcie czy naprawe tych czarnych screenow juz zrobionych i zapisanych

napisz czy ze zmiana trybu z directa na openGLa pomogla

Qenobi
23rd September 2009, 09:32 PM
a więc tak po dopisaniu tej komendy uruchomieniu gry irfanView daje rade odczytać(widać) screeny robione po formacie systemu a te które zostały na dychu z przed formatu nadal czarne.... dziwne ale chyba już ich nie odzyskam do loader inny musiał bym dopisać komendę do tego , po którego uruchomieniu robiony był screen mam racje ? ale tak to thx za pomysł działa co do świeżych screenów :cool2: