PDA

View Full Version : Seria Gothic i inne gry (wiedzmin, nwn2, itd)

Pages : [1] 2

Wieczor
10-14-2006, 19:01
TO JEST TEMAT O SERII GOTHIC !!
Mogą tu być umieszczane SS-y z innych gier, ale dyskusja i wątki najlepiej żeby były o SERII GOTHIC !

Elf
10-14-2006, 19:10
Bleh przeszedlem 3x palem, 3x lowca i 2x magiem (z nocą kruka po razie), łowca imo best ._. broń wykuta potem samemu ze smoczej krwi i bryłek zamiata ...
aha i polecam isc na smoki jak masz powyzej 25 lvla ...

NaVeL89
10-14-2006, 20:54
Gothic II - najlepsza gra w którą w życiu grałem. Jakby była na neta to jest lepsza nawet od wowa imo. Przeszedłem ją po 3-4 razy każdą klasą , noc kruka po razie każdą klasą. Imo palladyn jest najlepszy, ma zajefajne runy :D pozdro

odipl4
10-15-2006, 12:38
hmm ja gralem w gothica 2 ale mi nie szlo cos za slaby komp troche nabilem na 10 lvl chyba i meczylem sie z orkami troszke ;o
a ze mam komp taki jak mam to mowi wale to ;o i skonczylem grac
jedynke za to przeszedlem az 2 razy fajna byla wg. mnie fabula niezla i klimacik :p
pozdro dla maniakow gothica (3 juz w drodze ale i tak pewnie nie pogram sobie w nia :/)
btw. rumek nie zalamuj sie ty :) pozdro przezyjesz to jakos tak mysle

Flash
10-15-2006, 17:41
to ja dam troche tipsow:

1) na samym poczatku nie trzeba wcale wchodzic do miasta przez bramy przekonujac straznikow. obejdz miasto dookola idz sciezka do latarni zajetej przez bandytow. z noca kruka jest tam dzik, bez scierwojad, biegnij w lewo na skaly. wskocz na gore i najbezpieczniejsza droga zeskakuj na dol do wody. wplyn do miasta i dostaniesz 500 xp za "alternatywna" droge do miasta. pozniej i tak mozesz wyjsc z miasta i zaliczyc zadanie "ziola dla constantina" jako przekonanie straznikow.

2) mozna wejsc do klasztoru nie posiadajac klucza zanim pozwoli ci na to fabula. kieruj sie na skaly na prawo od mostu. wspinajac sie na gore mozna wejsc na dach. gorzej z wyjsciem ale da sie skoczyc (chodzac z shiftem) na drobny wystep filarow podtrzymujacych zadaszenie a stamtad na gore. co to daje? nie radze z nikim rozmawiac bo fabula na to nie pozwala i moga pojawic sie bugi ale mozesz wziac swiety mlot rhobara ktorym rozwalisz magicznego golema...

3) lowcy smokow moga miec nieskonczona ilosc kasy w zwiazku z zadaniem w ktorym sprzedaje sie rogi cieniostworow. po sprzedaniu pobij kupca-bustera wez rogi spowrotem i znow sprzedaj...

4) trolle mozna wykonczyc laga wbiegajac za nie i biegajac tak zeby byly caly czas odwrocone do nas plecami. 2 ciosy i podbiegamy spowrotem za trolla...

5) ilosc bonusow z tabliczek w nocy kruka. pomaga to zaplanowac sobie postac:
+32 sila
+24 zrecznosc
+42 mana
+20 1-reczna
+20 2-reczna
+30 luki
+20 kusze

6) pierscien orkowych przywodcow zmniejsza sile. np majac 100 sily zakladamy pierscien ten ja zmniejsza i mozna znow potrenowac do 100. pozniej zdejmujemy i mamy ponad 100.

7) w gorniczej dolinie warto sprzedawac wszystko tylko jednemu kupcowi- paladyn sengrath w zamku w 4 rozdziale ginie za murami zamku. przy jego zwlokach odzyskasz caly towar i mozesz sprzedac go ponownie

8) doswiadczenie z kradziezy zalezy od rozdzialu wiec w miare mozliwosci najlepiej krasc jak najpozniej. sa postacie ktore gina w danych rozdzialach, warto je wczesniej okrasc...

9) na samym poczatku gry mozna zdobyc za darmo pancerz skorzany. za sklepem mattea skocz na murek a z murku na dach. stamtad mozesz wreszcie dostac sie do skrzyn ktorych pilnuje straznik. normalnie straznik nie przepuszcza nikogo do srodka ale spokojnie mozna wyjsc z lupem jak sie tam wskoczy z gory.

10) wulfgar cwiczy za darmo walka bronia jednoreczne jednak trzeba sie u niego stawic o swicie ( miedzy 5-6 rano)

11) zjedzenie 25 jablek zwieksza sile o 1, 50 czarnych grzybow zwieksza mane o 10, piwa coragona zwiekszaja zycie o +3 i mane +1 (mozna zdobyc 2), gulasz thekli zwieksza sile, skladajac datki u darona dostaje sie z gory okreslone bonusy w zaleznosci od datku. daron przyjmie max 1000 zlota, najlepiej dawac po 50 co da najwiecej bonusow.

12) jest wiele run magow i paladynow ktore mozna znalezc. wrazie czego podam szczegoly ale chodzi o to ze nie trzeba ich kupowac za cenne pkty doswiadczenia... wlasciwie jako paladyn nie trzeba kupowac za expa zadnej runy. wszystkie najlepsze sa do znalezienia.

wieczor nk nie jest osobna gra tylko calkowicie zintegrowanym dodatkiem z g2. po zainstalowaniu grasz po prostu w "obszerniejszego" gothica wiec nie czekaj az skonczysz g2 zeby zaczac nk.

jako mag polecam na poczatku zrecznosc do 30 rapier. alchemia, miksturki many+ zrecznosci.pozniej miecz mistrzowski + kusza+ prawie 450 many

ja w pierszym akcie mam ponad 10 lvl i wybijak WSZYSTKIE potwory oprocz paru cieniostworow, skupisk orkow, ognistych salamander i tych szkieletow w pancerzach paladynow. wszystko jest do zrobienia znajdujac odpowiednie schronienie i strzelajac z luku. natomiast walke ze szkieletami mam opanowana na tyle ze blokuje ich wszystkie ciosy. polecam tez pojedynkowanie sie w obozie najemnikow ze wszystkimi. za silniejszych dostajesz 300 expa. tylko lee i sylvio sa niesmiertelni a dopoki nie przystapisz do ktorejs gildii mozesz bezkarnie obijac morde najemnikom. jak zawsze luk lub mistrzowsko opanowany blok+ciecie, odskoczenie do tylu

Wieczor
10-15-2006, 18:16
Dzięki Flash za dobre wskazówki, chociaż wszystkie znam :) Apropo Rapier 50zręczności wymaga. Ja jestem w 1 rozdziale mam 9lvl i zanim przejde do 2 rozdziału naibje z 12-13... :) Darona bonus zrobiłem. Pozatym kase to się bije u HARADA, kupujesz pręty u benneta, idziesz do Harada i kujesz :) Sam wykułem około 10.000 :) I kupuje wszystkie potrzebne zwoje i robie lvl :D

FLash ten screeen mnie dojebał :-) 48lvl HOLLY **** ?! Ja rozumiem na końcu gry 43-45 ale 48 :D chyba, że przyzywałeś demony i zabijałeś, albo jakiś cymuś to się rozumie. Ale normanlną grą, bez żadnych 43-45 maks ale w GII !! Jeśli ten screeen pochodzi z GII NK to RESPEKT :D bo 48 w NK to się rozumie. Zadziwiłeś mnie tą ilością manny i %% w broniach :D Ja sam mam Maga ale w bronie nic niełąduje. TRoche w Zręczność, reszta mana + kręgi :) Pozdro Flash, napisz mi na gg bo mam do Ciebie pytanko :D

Flash
10-15-2006, 18:26
to z nocy kruka jest. zrecznosc 30 jest wymagana do kłesta krwawe kielichy w gildii zlodzieji :) btw w nocy kruka od 100 zrecznosci dostajesz akrobatyke ktora dziala jak w g1.

wolf_mk
10-15-2006, 22:26
@Navel nie wiem czy ta gra przebilaby Wowa czy nawet tibie :p

Flash
10-15-2006, 22:46
faktycznie nie wiesz. przejdz gothica to sie dowiesz

Elf
10-15-2006, 23:40
yep, do gothica zawsze sie wraca, i tym sie nie nudzisz
aha, i tips dla lowcy smokow: jak znajdziesz fiolke smoczej krwi to nie sprzedawaj jej jednemu z najemnikow tylko trzymaj, potem naucz sie wyciagania smoczej krwi i po zabiciu smokow bedziesz mial 6 fiolek dzieki ktorym mozna fajny mieczyk zrobic :P i ofc trzeba miec tez rude..

Wieczor
10-16-2006, 17:54
Oto mój screen z dzisiaj:
ps. jak macie jakieś swoje screeene to zapodawać.
Pozatym jakie mieliście lvl pod koniec I ROZDZIAŁU ?!

Lewy^off
10-16-2006, 18:42
ja 1 rozdzialu nie pamietam ale zawsze konczylem z lvlem 35-40

Elf
10-16-2006, 19:02
max 12;p ja zawsze szybko zostawalem straznikiem jak gralem palayem ;]

Wieczor
10-16-2006, 23:03
Mam pytanko. Czy potwory co rozdział pojawiają się od nowa ?! Bo misię wyda, że jak oczyszcze powiedzmy pole przed gospodą ze ŚCIERWOJADÓW wchodząc w Rozdział II, wracając pod gospode ich niebędzie ?! Co Wy sądzicie o tym ?! Potwory corozdział zabite są od nowa czy jak to jest ?! Dzieki za info i odpowiedź :D

Flash
10-17-2006, 00:07
na 100% pojawiaja sie nowe potwory w kolejnych rozdzialach.

chcesz dokladnych informacji? sam sie o to prosisz :). pytasz o drugi rozdzial- wroc do khorinis, potwory znajdziesz na drogach miedzy farma lobarta a miastem, miastem a martwa harpia, martwa harpia a klasztorem, farma onara i na drodze az do czarnego trolla. w sumie ok 6 wilkow, 4 polne bestie, 4 krwiopijce, 1 kretoszczur, 11 scierwojadow, 3 gobliny, 2 czarne gobliny, 4 topielce i 2 jaszczury. moze byc tego wiecej. w sumie ponad 1500 xp do zdobycia.

pytanie nie polega na tym czy pojawiaja sie nowe potwory tylko czy zastepuja stare. np wilki pojawia sie w tym samym miejscu co byly to czy jest ich tam wiecej czy stare znikna. nawet jesli nie znikna radze wybijac wszystko w kazdym rozdziale bo np wilki jedza kretoszczury itp. wiec fauna sama moze sie wybic i stracisz mozliwosc zdobycia doswiadczenia.

edit: wieczor teraz rozumiem pytanie- zabite potwory nie odradzaja sie na nowo co do jednego, to nie w ten sposob dziala. w nastepnych rozdzialach w z gory ustalonych miejscach przybywa dokladnie okreslona liczba stworow. ja wychodze z zalozenia ze lepiej zawczasu zrobic miejsce dla nowych. a nuz by sie nie pojawily bo maja za ciasno :p

jak zalezy ci na doswiadczeniu mozesz powalczyc sobie ze szkieletami magami. kazdy z nich rzuca czar przyzwanie szkieletu i zamrozenie. po jakims czasie rzuca znowu wezwanie szkieletu a za kazdego dostajesz doswiadczenie. tylko trzeba cierpliwie poczekac bo mag musi "odpoczac" zanim przezwie kolejnego wojownika. mozna ten proces skrocic uzywajac save/load. wybij szkielety, magow zostaw, zapisz i load a magowie znow sa wypoczeci :). najlepsze miejsce w grze do takiej zabawy to ukryty grobowiec inubisa. nie wiesz co to i gdzie to? szukaj a znajdziesz :) a znajac Ciebie na 100% tego nie przegapisz. poza tym do inubisa lepiej isc na wyzszym levelu bo to raczej ciezka przeprawa dla prawdziwych pakerow.

Wieczor
10-17-2006, 17:42
Wiem gdzie te szkieleciki, ale narazie się tam niewybieram :DD Loozik mam jeszcze troche terenów do obstukania :D Dzieki FLash za odpowiedź i zainteresowaniem się tym tematem :)
Z postępów gry będę zapodawał screeeny ;) pozdro, jak macie jakieś screeny to dawajcie :)

Flash
10-17-2006, 18:49
spoko, mam taka wiedze o kazdej grze ktora przeszedlem a jest tego sporo :)

Wieczor
10-17-2006, 20:30
to topic o GII prosze niezaśmiecaj.
done

Elf
10-17-2006, 20:43
lol pamietam ze sie troche meczylem tam w tym grobowcu ;p
co do tych potworów, to tak jak flash powiedział, nie respią się te same itp, tylko poprostu pojawiają sie nowe potwory, w danej ilosc i miejscu (np: poszukiwacze ^^)
TaaaaAaAm jEeesTT! :P

Remki
10-18-2006, 09:02
ja chce wiedzieć dlaczego mi znikły wszystkie itemy i złoto (arch 16lvl) ;[
bo po jakims czasie skosno ocy uznaja ze konto jest nie uzywane i kasuja wszystko ...oprocz konta .... no albo u got hacked

firez-tm
11-06-2006, 14:20
gothic spoko gierka przeszedlem raz I i raz II mogł by ktos poołaczyc morrowinda z Gothickiem to by byla imba gra xD

Marioslaw
11-06-2006, 17:14
teraz juz 3 mozna z torrenta sciagnoc screeny i filmiki zapowiadaja super giere ;]

Flash
11-06-2006, 17:20
fabula genialna, klimat tez ale mnooostwo bugow i oogromne wymagania sprzetowe ktore nie przekladaja sie na swietna grafike. ponoc grafika przecietna i choc nie jest to takie wazne przy dobrej fabule i muzyce to fakt ze dysk przestaje mielic dopiero przy 3gb RAMu jest dla mnie przerazajacy. niemniej w tym tygodniu jeszcze pogram w g3 :)

firez-tm
11-07-2006, 13:46
widzialem trailer grafika ladniutka tylko czy niebyla prerenderowana czy jakos tak

Wieczor
11-26-2006, 17:17
Wracam do swojej przygody z G2.. Screeny są na 1 stronie - MAg 10 lvl :) Jak bedą dobre momenty bede dawał screeeny :)

Flash
11-26-2006, 18:07
a ja przejde sobie teraz gothica2 zanim zabiore sie za g3. jeszcze nie wiem kim bede ale na pewno nie magiem bo ostatnio nim gralem.

z serii "miejsca ktore latwo przegapic" - poczatek, za wieza xardasa

ss2: hmm czas zajrzec do tych skrzyn a straznik moze mi najwyzej podskoczyc ;p

ss3: prawdziwy wymiatacz :) drzyjcie trolle przed moja laga

Wieczor
11-30-2006, 20:41
Od jutra jade ostro z G2 to będę regularnie ss-y zapodawał :D

Remki
11-30-2006, 21:21
ej flash mówiłeś coś o jakimś paczu który obniży wymagania sprzętowe g3, wyszedł już :>?

Flash
11-30-2006, 22:27
tak- falszywe informacje. mowilem ze wyjdzie lada dzien a okazalo sie ze trzeba czekac jeszcze ze 3 tyg.

Bodek
12-01-2006, 10:57
jak zabiles trola laga?

Wieczor
12-01-2006, 15:21
jak on tak lapami na dół bierze, wbiegasz na niego mu na plecy i go pizgasz i gg no re :P zaraz zaczynam grać i ss-ki będą cieplutkie :D

Remki
12-01-2006, 16:39
eee to jak wyszedl to daj link a nie ;P

Wieczor
12-01-2006, 16:50
Ok-a pierwsze ss-y z serii Wieczór poszukiwacz :D
Mam 11lvl krąg 1 jestem MAGIEM i jestem pod sam koniec I rozdziału.
Tutaj na screnie 1 TROL
Flashku - gdzie ta kusza dargomira ? Tutaj koło kręgu gdzie dałem ss-a .. ale gdzie dokładniej ?

Flash
12-01-2006, 17:57
czarny punkt= jestes tu
bialy punkt= kusza dragomira

tam znajdziesz sloneczny krag w lesie gdzie magia jest tak silna ze widoczna w powietrzu. kusza lezy w poblizu kregu a w lesie jest troche nieprzyjemnych potworow.

patch do g3 zmniejszajacy wymagania jest wciaz w produkcji

wolf_mk
12-01-2006, 18:25
tee a poprzednie czesci gothica tez maja taka grafe z tymi duzymi potworami?:D

Flash
12-01-2006, 18:38
ssy ktore z wieczorem zamieszczamy to gothic 2 a nie 3...

Wieczor
12-03-2006, 22:17
Tutaj dobra akcja w obozie Dextera :D Dawaj Flashku ss-ki :) / jak ktoś gra w G2 i ma swoje ss-ki to ZAPADOWYWAĆ :D

Flash
12-03-2006, 23:17
ss1) uprasza sie o przestrzeganie kolejki

Bodek
12-05-2006, 14:50
hmm tez od jutra zaczynam grac i tu moje pytanie czy gracie na jakis paczach czy bez?

Flash
12-05-2006, 17:05
wersja polska gothica 2 i dodatku noc kruka ma "w sobie" juz patche. nie trzeba nic instalowac. nie znaczy to niestety ze nie ma wogole bugow ale jest ich tylko jeden czy 2 i da sie ich bez problemu uniknac. bodek polecam gre z noca kruka.

ss1) "mowilem ze wyjdziemy z tego zywi" :D
ss2) piekny zachod slonca w jarkhendar
ss3) na drzewo liscie pompowac i won dzisiaj bedziesz spac na dachu :p

Bodek
12-05-2006, 17:55
no jasne ze chodizlo o noc kruka :>
ale mam problem? z jedna rzecza w g2 widze z dosc daleka postacie a jak wejde przez portal na ta 2 czesc wyspy to zasieg widzenia mam jakbym byl nie widomy musze chodzic z kusza zeby widziec czy cos mnie zatakuje (chodzi o przeciwnikow i krzaki itd itp)

Marioslaw
12-05-2006, 19:15
zawsze tak bylo jak lazisz z lukem lub kusza to masz cool zasieg i widzisz co gdzie jest a jak lazisz z mieczem to tylko to co jest blisko ciebie i ma mozliwosc Cie zaatakowac ;]

Flash
12-05-2006, 20:13
bodek nie wiem co to, pierwsze slysze o takim problemie. ss2 z poprzedniego postu jest z 2 czesci wyspy i zasieg widzenia jest ok. pozostaje standardowy zestaw czynnosci: reinstall, update sterownikow, poszukaj na forach g2 czy ten problem sie powtarza.

Wieczor
12-05-2006, 20:33
Bodziu ss-ki mile wydziane

Bodek
12-05-2006, 21:48
Bodziu ss-ki mile wydziane
hmm nie mam ale zobacz na ss z zachodem slonca ... u mnie tego goscia by nie bylo widac reszta jest taka sama -.-

Wieczor
12-06-2006, 00:10
Bliskie spotkanie z przyjacielem :)

Flash
12-06-2006, 00:14
czary z mleka :p

Bodek
12-06-2006, 19:05
czary z mleka :p

jak w dodatku sie zdobywa maski po tych swiatyniach to jest tam taki "wowoz" i wlasnie sie cos tam swieci ... chyba to ss flasha ale nie wiem jak sie tam dostac any help?(w tej swiatyni sa zombi i blisko stoi chyba ten zielony golem)
dajcie adresy jakis fajnych forum o gothik 2 thx

Flash
12-06-2006, 20:34
po fora do wieczora :D ale mi sie rymlo :p

ja juz nie potrzebuje info o questach i innych pierdach znam gothica na pamiec :D jakby co pytaj bodek.

"wawoz gdzie sie cos swieci" to wlasnie ss z magicznym lukiem. most jest zawalony wiec trzeba sie niezle naskakac.

ss1- ekipa powitalna
ss2- nastepne swiecidelko
ss3- dzisiaj tutaj ustawie plotno. ten widok trzeba uwiecznic
ss4- :( szkoda ze farbki mi sie skonczyly

btw problem z malym zasiegiem widzenia rozwiazany?

Bodek
12-06-2006, 21:58
no dobra ale mniewiecej jak sie "naskakac" ?

Flash
12-07-2006, 00:47
logika :D

most jest zawalony, po swojej stronie masz nizej wiec musisz skoczyc z wysoka. wejdz na skarpe nad soba i skocz na most ponizej. powinno sie udac bez problemu ale zeby nie stracic hp trzeba sie postarac pare razy. z powrotem jest trudniej. po prostu musisz skoczyc z najbardziej wysunietego fragmetu mostu na najblizszy (piorunujaca dedukcja :p). nie obedzie sie bez parokrotnego save/load. mi sie na szczescie udalo za drugim razem wrocic a wskoczylem tam za pierwszym.

od 90 zrecznosci masz akrobatyke i owiele dalej skaczesz. mozesz dojsc np do jakiejs wartosci dex zalozyc amulety+pasy+pierscienie tak zeby bylo 89 i wyszkolic +1 i juz masz akrobatyke. ale mi sie nie chce czekac, do konca gry znajdziesz sporo tabliczek i mikstur tylko ze da zdobyc te przedmioty bez akro.

Bodek
12-07-2006, 10:11
aaa ... jak dobrze pamietam to tak probowalem ;p

Wieczor
12-07-2006, 15:56
Bodek niestety mamy "wałek" bo najlepsze forum gothic.phx zostało usunięte, tzn. działy z Gothic 1/2/NK ... Zostało przerobione na wszystko o G3...
A inne forum o G2 - Gothic Khorinis to istny śmieć. Na 100% wiesz więcej od niego.
Pozatym www.gothic.phx.pl i tutaj soloucja/porady itp są, ale forum niema. Mapy też są. Poelcam tą strone, ja z niej kożystam. Masz jakieś pytania do questów i innych napoczątku gry, możesz walić śmiało. Flash i Ja Tobie pomożemy. Chociaż On wie 10x więcej odemnie :) pozdro

firez-tm
12-08-2006, 09:25
znowu zaczolem grac w gothica 2 + nk niestety o 3 moge pomarzyc jestem magiem ognia 10 level 2 rozdzial bez wchodzenia do gorniczej doliny i na przelecz . i w co wy dajecie punkty ja dalem na zdejmowanie skor kiedys robilem tak szedlem do dragomira + tawerna pod martwa harpia + za najemnikami tam gdzie stoi pepe jest namiot zabieralem skory i mialem ich szesc bez tracenia 5 pn lecz pozniej rod? daje zadanie ze skora trola i tak sie uczylem jej tylko ze pozniej wiec teraz nauczylem sie na poczatku . wziolem tworzenie mikstur leczenia i many te male to strata 2 pn czy to sie przyda .
kiedy wykorzystac bonusy z kapliczek +4 do many x10-11 to duzo czy wpierw pakowac do 250 many od nauczyucieli a potem do 290-294 z kapliczek jeszcze bonus od grzybow i miksturek i bedzie ponad 300many oplaca sie to ?
niemoge znalezc posazka z zadania ulatwione przyjecie do klasztoru . w ktore jaskini on jest czy przy ktorych goblinach w tej co jest skarb grega niebylo tego posazka . wziolem zadanie od babo i opolosa jeden chce do biblioteki a drugi na szefa ogrodu mam jedno zyczenie i jak wezme dla opolosa biblioteke to mam niewykonane z babo . niemoge zrobic runy kuli ognia czy to wogole sie oplaca biore ucze sie tego mam smole siarke choc potrzebna jest tylko smola i zaczynam robic i pisze ze za manlo skladnikow .to narazie tyle pytan ps. oplaca sie wpierw isc portalem czy do gorniczej doliny ?
ps2. czesto robie tak ze kupuje zwoje przemiany w jakies dobre bestie i tluke co sie da w ten sposob juz na poczatku zabilem bandytow z latarni i tych na moscie .

Flash
12-08-2006, 12:37
nie musisz sie tak obawiac o pkt nauki bedziesz ich mial az za duzo. w g2+nk koszt podniesienia statystyk wyglada tak:

10-30 za 1pn
30-60 za 2pn
60-90 za 3pn
90-120 za 4pn
>120 za 5pn

krotko mowiac nie podniesiesz many do 250 nawet gdybys nie rozwijal NIC innego procz many. podnies mane do 120 albo 119 i pozniej +5 i wtedy kapliczki, tabliczki, miksturki. oddajac stare tabliczki budowniczych vatrasowi, jak masz ponad 10 za jednym razem za kazda sztuke tabliczki vatras dodaje +1 do many. w grze mozesz znalezc 27 starych tabliczek minus 3 do questa erola. spokojnie mozesz poczekac i jak zdobedziesz 24 i bedziesz mial 120/124 many dostaniesz +24 od vatrasa. do tego ksiazka boska moc gwiazd, zjedzenie 100 ciemnych grzybow, piwo coragona x2, uwolnienie w jarkendarze zaginionych (poinformowanie vatrasa da ci kolejne +3 many), kapliczki, miksturki ducha (nauczy sie alchemii) i bedziesz miec wiecej many jak w g2 gdzie do 250 mogles sie szkolic za 1pkt many=1pkt nauki. zamiescilem jakis czas temu ssa mojego maga z nocy kruka. obejrzyj sobie a bedziesz wiedzial jak rozwijalem postac. cholernie ciezko jest bez miecza czy kuszy bo zanim podszkolisz sie do 120 many bedziesz w poznym 2 albo poczatku 3 rodzialu.

magiem oczyszczanie mapy z potworkow we wczesnych rozdzialach b wolno idzie ale postaraj sie wybic WSZYSTKO oprocz wargow, cieniostworow, szkieletow i orkow. jesli radzisz sobie takze z w/w to je tez wybij. w ten sposob bedziesz miec wysoki lvl. juz widze ze 10 lvl rodzial drugi to baardzo nisko. ja mam w nk okolo 17 lvl przed 2 rodzialem a mozna miec spokojnie 18-19. teraz mam 26 lvl w 2 rozdziale a jeszcze mam do wybicia cala gd z orkow i wargow.

do stworzenia czaru potrzebujesz a) jego znajomosci a jego nauka kosztuje pkt n, b) skladnikow wymienionych w ksiegach, c) pustej runy, d) specjalnego narzedzia na stol runiczny (zapomnialem jak sie nazywa), mozna je znalezc w wielu miejscach. takie szczypce...

o ile pamietam posazek maja gobliny w jaskini za farma onara ale i tak wstapiles juz do klasztoru wiec nie wiem czy daron wciaz przyjmie.

jarkendar musisz wykonac w 2 albo 3 rozdziale inaczej fabula g2 nie posunie sie do przodu. da sie zrobic calosc w 2 rozdziale (tak zrobilem opierajac sie na mieczu mistrzowskim 60zr/120obr i mistrzu w br jednorecznych)

+20 do jednorecznych z tabliczek, pierscien morgana +10, miecz mistrzowski +10, ksiega od lutera +5, darmowe szkolenie od wulfgara +2 i juz masz prawie mistrza a polecam podszkolic sie do 30/34% jedn

zrecznosc do 34 + pasy+pierscienie, tabliczki i mikstury i masz spokojnie miecz mistrzowski.

sa jeszcze blogoslawienstwa darona 50zlx20. tam tez jest sporo bonusow ale najlepiej z tym poczekac jak juz bedzie 120/124 many itp

zwoje to dobry pomysl choc nie sa konieczne. jak nie masz cierpliwosci to mozesz robic spustoszenie zamieniajac sie w smocze zebacze albo cieniostwory

Bodek
12-08-2006, 13:08
wiec mam 2 pytania
1: mam zdobyc 6 krawywych naczyn(zadania dla gildii zlodzei) i zostaje mi 1 wiem gdzie jest ale musze ukrasc klucz sedziemu ... problem w tym ze nie mam tam opcji ukradniecia , wiec jak to zrobic ? czy to jest moze daltego ze mam za malo zreszcznosci ? jak tak to ile musze miec thx ^^
2: jak otworzyc ta skrzynie jest to na wyspie za portem (trzeba unieszkodliwic pulapke)(sa 4 skrzynie 2 otiweram "prawo lewo" 1 kluczem od babki w gospodzie (po oddaniu jej ksiegi lichwiarza) no i wlasnie z 1 mam problem , i czy wogole warto tam zagladac ?:p)

Flash
12-08-2006, 13:47
zeby krasc musisz sie wpierw nauczyc sie tego od cassii ale to juz pewnie wiesz. na sedziego potrzeba 30 zrecznosci ale i bez zrecznosci powinno pojawic sie opcja jesli masz kradziez kieszonkowa opanowana.

skoro masz klucz otwieranie zamkow i unieszkodliwiles pulapki to nie wiem skad to pytanie. powinienes juz wszystko otworzyc bez problemu. w skrzyniach sa zwyczajowe skarby, juz nie pamietam dokladnie. kasy nigdy nie za wiele, zawsze mozna wkupowac miksturki, zwoje, rosliny i w nk bronie.

ss1 no i spokoj ma tu byc!!!
ss2 deja vu? blad w matrixie? nie wiem ale the truth is out there :D

Wieczor
12-08-2006, 14:01
Bodek chodzi o latarnie ( pochodnie ) musisz tam coś przełączyć aby unieszkodliwić pułapke. Jest przy wejściu... Pozatym Firez nieporadzisz sobie zabardzo z takim lvl w NK.. Radzę Tobie zabijać DUŻO NPC ( nie zabijać, a "obalać" ) Klucz sędziemu kradniesz potem wciskasz tarcze, która koło niego jest i idziesz na dół i otwierasz skrzynie i włala :) POtem idziesz po 300expa od Cassii i nagrode. Pozdro
Miecz mistrzowski - Wieczór > Demon :D

Bodek
12-08-2006, 17:34
zeby krasc musisz sie wpierw nauczyc sie tego od cassii ale to juz pewnie wiesz. na sedziego potrzeba 30 zrecznosci ale i bez zrecznosci powinno pojawic sie opcja jesli masz kradziez kieszonkowa opanowana.

skoro masz klucz otwieranie zamkow i unieszkodliwiles pulapki to nie wiem skad to pytanie. powinienes juz wszystko otworzyc bez problemu. w skrzyniach sa zwyczajowe skarby, juz nie pamietam dokladnie. kasy nigdy nie za wiele, zawsze mozna wkupowac miksturki, zwoje, rosliny i w nk bronie.

ss1 no i spokoj ma tu byc!!!
ss2 deja vu? blad w matrixie? nie wiem ale the truth is out there :Dwiem nauczylem sie kradziezy kieszonkowej ale nie pojawia sie opcja okradzenia go , a co do tej skrzynki to sie nie chce otworzyc(w koncu sa takie ktore wymagaja klucza)

Bodek chodzi o latarnie ( pochodnie ) musisz tam coś przełączyć aby unieszkodliwić pułapke. Jest przy wejściu... Pozatym Firez nieporadzisz sobie zabardzo z takim lvl w NK.. Radzę Tobie zabijać DUŻO NPC ( nie zabijać, a "obalać" ) Klucz sędziemu kradniesz potem wciskasz tarcze, która koło niego jest i idziesz na dół i otwierasz skrzynie i włala :) POtem idziesz po 300expa od Cassii i nagrode. Pozdro
Miecz mistrzowski - Wieczór > Demon :D
a pozniej nie ma juz zadan w gildii "czifów"?i czy w 1 rodzialne znajde/kupie gdzies jakies duperelki do zrecznosci ?

Wieczor
12-08-2006, 18:01
Alchemia... Oraz 1 butelka zręczności znajduję się bodajże w gnieździe polnych bestii ( tak Flashka mowił )
Są zadania dla Cziftów ale to rozdział 2-3 :) aLe Ty pala ich wsadzisz do kicia :D
Flashka błogosławieństwo Darona daje 85żyć / 4 many i 2 punkty umiejności jak mi się zdaje. LEPIEJ OD RAZU DAJ MU 20 x 50złota bo będzie CI o wiele łątwiej. 85 żyć to dużo ;)
Pozatym w grze 150czarnych grzybków lajt. Jestem w "połowie" 2 rozdziału i mam i ch około 120-130 :)

Bodek
12-08-2006, 20:13
Alchemia... Oraz 1 butelka zręczności znajduję się bodajże w gnieździe polnych bestii ( tak Flashka mowił )
Są zadania dla Cziftów ale to rozdział 2-3 :) aLe Ty pala ich wsadzisz do kicia :D
Flashka błogosławieństwo Darona daje 85żyć / 4 many i 2 punkty umiejności jak mi się zdaje. LEPIEJ OD RAZU DAJ MU 20 x 50złota bo będzie CI o wiele łątwiej. 85 żyć to dużo ;)
Pozatym w grze 150czarnych grzybków lajt. Jestem w "połowie" 2 rozdziału i mam i ch około 120-130 :)

joj az taki nub nie jestem ;p ale zle zapisalem i skopalem "sprawe" ze zlodziejami bo pale ich zabili a ja kcialem :( i nie mam ich super mieczow :/

Flash
12-08-2006, 20:43
martin sprzedaje miecz mistrzowski za 1200

Bodek
12-08-2006, 22:14
martin sprzedaje miecz mistrzowski za 1200
thx przyda sie :P

Wieczor
12-09-2006, 02:26
Widze, że w G2/NK grają 4 osoby: Flash, Bodek, Firez i ja.
Może każdy da swój ss z kartą postaci i powie w jakim momencie jest :) Pozatym firez zapodaj coś bo nic niedajesz :D

Moja postać Rozdział 2 [G2 / BEZ NK]

Flash
12-09-2006, 13:23
koncowka 3 rozdzialu g2+nk

Bodek
12-09-2006, 13:27
blagam na kolanach pomocy co ja mam zrobic zeby tak nie bylo

Flash
12-09-2006, 13:41
nie mam pojecia bodek. mowielem juz wczesniej co bym zrobil. jak nie wiadomo w czym problem to standardowe metody: reinstall, sterowniki, szukaj na forach tematycznych

firez-tm
12-09-2006, 13:45
big thx teraz mam 13 level tylko khorinis + 2 rozdzial ale nowe potworki a nie gd sorki ale jak wiesz net off to jak bede chodzil do cafe nagrywal i wrzucal tpsa dostala kare niedlogo sam net bez abonamentu napewno podlacze :]

Marioslaw
12-09-2006, 13:50
aaaa mam g3 ;d narazie tylko na plycie ale juz sie instaluej najgorsze ze po eng ale na rapidzie juz sobie znalazlem wszystko uklada sie po dobrej mysli ;]

firez-tm
12-09-2006, 13:56
dawaj duzo screenow z gry taki pamietnik sie zrobi k ?

Wieczor
12-09-2006, 14:04
Tutaj jest G2, nie g3.. pozatym też mam na płycie g3, flash też ale co z tego jak i tak se w niego "pewnie" niepograsz. przypomina tutaj tematyka GOTHIC 2/NK !! no i Gothic 1 też może być :D Gothicowi 3 mówimy nie :) no i prosze niespamować ;p

Marioslaw
12-09-2006, 14:17
narazie mam problem bo zainstalowalem gothica cracka skopjowalem odpalam go pisze o patchu 109 to krzyzyk i pokazuje sie logo i wyskakuje blad zebym wlazyl plyte i ja odpalil ale jak to zrobic jak mam caly czas wlazana plytke od g3 do daemona???

sciagam tego patcha mozliwe ze zadziala zapodam screena zeby was zmusic do grania w kontynuacje g3 ;p

Wieczor
12-09-2006, 14:49
Dobra Mówiłem Wcześniej Nie Spamuj O G3. Jest Od Tego Dyskusja Ogólna :p
Jak chcesz coś pisać o G3 to pisz o grze/ss-y/porady itp..

wolf_mk
12-09-2006, 15:21
ej pytanie mam :p pojdzie mi ta gra na moim kompie:D karta Geforce MX 4000 128, celeron 2,4 i 512 ramu :)

Flash
12-09-2006, 15:23
g2 czy g3? :p

g2 pojdzie na 100%, g3 nie obsluguje gf mx

Bodek
12-09-2006, 15:42
ja na podobnym gram w g2 :) smiga b.dobrze

wolf_mk
12-09-2006, 15:58
hehe mowilem o gothicu 2 :D o 3 nawet nie mam co marzyc ^^ zreszta jak kompa kupowalem to mowie do goscia "chce zeby mi jedna gra chodzila, warcraft 3" ;) :D dzis rano ogladalem na tv4 taki program o grach i tam byla pokazana gra elder costam :D mowili ze podobne do gothica :D takie ze chodzisz sobie i mieczem ciachasz potwory :D wiec sobie kce w takie cos zagrac :p

Flash
12-09-2006, 16:42
elder scrolls 4: oblivion Ci nie ruszy tez ogromne wymagania a morrowind mozesz pograc tyle ze tez z detalami low bo ta gra ma jakies dziwne wymagania. ale morrek to wciaz nie gothic. jest wiekszy ale nie ma klimatu. no i w g2 mozesz grac palem :)

ssy sieeeeczkaaaa :D

Marioslaw
12-09-2006, 16:43
the elders scroll 3: morrovind

Wieczor
12-09-2006, 18:44
Mario bo się wkórze naprawde. NIESPAMUJ TUTAJ !!
Piękne ss-y Flashku :D Ja robie mały przewodnik jak zabijać orki w GD :P później dam..

Flash
12-09-2006, 18:59
luuudzie ile znalezliscie ciemnych grzybow i jablek w grze?

Wieczor
12-09-2006, 21:36
Tutaj mam dla Was KOCHANI użytkownicy tego forum ( oraz inni ) mały "poradnik" napisany i zrobiony CAŁKOWICIE PRZEZEMNIE ( Wieczora :P ).

Adresuje go do POCZĄTKUJĄCEGO poszukiwacza przygód w krainie GOTHIC 2 ( tak Wilq.. to też dla Ciebie :* ).
Otóż jak SKAKAĆ, UCIEKAĆ, ZABIJAĆ - bez straty ŻYĆ/ niezostając zabitym.

Obrazek numer 1 oraz 3 przedstawia naturalny krajobraz np. głazy, korzenie, skałki itp / rzeczy np. kołki, sznurki, budowle, namioty itp...
Najlepiej wejść na takie coś i poprostu włączyć broń DYSTANSOWĄ/CZAR nacelować, napastnik zaraz przyjdzie i będzie stał pod Tobą i się patrzał.
PAMIĘTAJ musisz być dostatecznie wysoko. Pozatym zębacze szybko wskakują na takie cuda...
Obrazek numer 2 przedstawia okolice z PALA w GÓRNICZEJ DOLINIE. Z tego palika wybiłem ponad 20 orków/wargów i innych stworzeń. Ale to tylko przykładowy korzeń. Czerwony krąg to zasięg widzenia. Możesz też zejść pobiec po AGRESORA i szybko wejść.
Na screene numer 3 jest korzeń, na który BARDZO ŁATWO wejść. Wchodzisz na niego i też rozwalasz...
Jeśli masz mało żyć/many/skończyły się Tobie bolty/strzały/scrole TELEPORTUJESZ się :D zakupujesz w nowy sprzęt i śmigasz zaraz znowu na POTWORY.

Wszystkie prawa zastrzeżone. Screeny robione w GÓRNICZEJ DOLINIE
( rozdział 2 ). Lecz te wskazówki możńa zastosować PRAWIE wszędzie. Na każdego potwora jest jakiś trick.
Pozdrowienia Wasz Wieczór :)

wolf_mk
12-09-2006, 22:57
te do tego to bym chyba sam doszedl :D jutro bede mial gothica :p

Remki
12-10-2006, 12:26
bodziu nie chce nic mówić ale postac znika jak sie bawisz źle czitami ;d, gdzie można ściągnąć jakieś pacze do g3 ? właśnie instaluje zobacze czy ruszy ;d

Flash
12-10-2006, 12:59
bodek masz radeona? pogrzeb w pliku ini, poczytaj opis funkcji w nim i poprobuj rozne opcje.

Remki
12-10-2006, 13:44
flash jak możesz daj na forum plik SharedBase.dll bo ja mam zepsutego

Bodek
12-10-2006, 15:29
Remek jakie czity ? o czym ty mowisz?;/
tak Flash mam radeona ale nic nie bede kombinowal bo sie nie znam
btw co to za plik?

Flash
12-10-2006, 15:53
to plik z g3. bodek zrob kopie pliku ini i sprawdz opcje graficzne. tam sa jakies funkcje dla radeonow i mozesz pogrzebac w z-buffer i w-buffer. sprawdz to moze podziala. nie jestes jedyny z radeonem ktory ma problemy. jak juz mowilem poczytaj fora tematyczne.

Remki
12-10-2006, 16:20
no tak, jak ja próbowałem czitować w g2 to mi postać znikła z ekrany (oczywiście nie mówie żę czitujesz ale tak sie robi jak sie próbóje zminić wysokośc postaci itp.)

Wieczor
12-10-2006, 20:09
Nikomu NIECHCE się cochwile minimalizować / wyłączać gre, aby robić/wklejać screen w painta i go zapisywać.
Przedstawiam wam: http://www.download.phx.pl/gothic/gothic/inne/uosu133.zip
program do robienia screenów - włączasz, minimalizujesz i walisz print screen i się zapisuje już w jpg. genialne :)
Podziękowania dla FLASHA :D

Bodek
12-10-2006, 21:28
Help Plz ... Powiedzcie Jak (pytania Chyba Nie Musze Zadawac)

Flash
12-10-2006, 21:53
bodek metoda probi bledow. load, load, load, load moze Ci sie uda za 1 razem moze za piecdziesiatym. jak chcesz daj save`a to Ci przeskocze :p.

ok przeszedlem tyle razy ta gre ze nie chce mi sie 6 rozdzialu przechodzic. ssy z mojej gry. zakonczylem na 5 akcie.

Flash
12-10-2006, 21:55
...

Flash
12-10-2006, 21:58
....

Flash
12-10-2006, 22:01
.....

Flash
12-10-2006, 22:06
......

Flash
12-10-2006, 22:09
.......

Bodek
12-10-2006, 22:12
wracales przez portal w opzniejszych aktach ? duzo bylo nowych monstrow ?

Flash
12-10-2006, 22:16
w 4 akcie w jarkendarze pojawia sie duzo smoczych zebaczy, trolli, domy budowniczych maja szkielety nowe, na bagnach sa weze blotne, latajace badziewia i zombie

Bodek
12-10-2006, 23:16
grrrr nie nawidze zombich ~~ od razu mi sie odechciewa gry

Flash
12-10-2006, 23:20
zombie to leszcze strafe tak zeby za soba mieli sciane, machasz mieczem oni sie cofaja i pod sciana lewo, prawo, lewo, prawo. nic nie moga zrobic

Bodek
12-10-2006, 23:26
nie mowie ze nie wiem jak z nimi wlaczyc :D tylko ze nie lubie "łyyy łyyy " a masz jakis sposob na golemy?;p

Flash
12-10-2006, 23:40
jasne: lewo,prawo,lewo,prawo a najlepiej pod sciane zapedzic :D

Bodek
12-10-2006, 23:44
lewo prawo imba

Flash
12-11-2006, 00:00
nom ale imba bedziesz dopiero jak pokonasz smoczego zebacza, warga i ognistego jaszczura bez straty hp. kto mowi ze lewo prawo jest latwe

ok mamy juz programik do ssow, jak ktos mi tu zapoda programik ktorym mozna demka z gier nagrywac to nagram solowki na kazdego stwora w grze bez straty hp i to nie jakies sposoby z chowaniem sie na slupach i na dachach :p

Bodek
12-11-2006, 13:28
ja wymiekam flash plz(przeskocz)
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=10&id=717 10 sekund na google ;p

Wieczor
12-11-2006, 16:49
Ja też się podłączam do prośby Bodka, a raczej do Twojej deklaracji. Pokaż jak się dobrze macha orężem :)
Pozatym ściągam ten program i też nagram jakąś sieczke :D

Flash
12-11-2006, 16:59
thx bodek! nagram filmik jak to przeskakuje :)

masz tu bodq save na drugiej stronie. ten programik cos nie teges do robienia filmikow z gier. musialbym miec chyba proca dwurdzeniowego zeby to pociagnac. jak program jest na niskim priorytecie to filmik sie tnie. jak program na wysokim to w grze mam 1-2 klatek na sekunde!!!! (a klatki mozna sprawdzic jak bedzie widac na moim filmie). teraz konwertuje go na cos co zajmie malo miejsca bo przez przypadek zapisal mi we flashu (:p) i zajmuje 17mb

pff pomylka: we flashu 20mb, w avi 44 o_O. jak ktos chce to wysle na maila, na forum raczej nie bede tego wrzucal.

dobra przerobilem ten filmik, teraz ma 2mb. zobaczcie sobie, z takimi zacinkami to machania mieczem sie nie bedzie dalo ogladac. nie mowiac juz o tym ze zrzera mi 40% klatek na sekunde w normal priority, na above normal mam juz 2 klatki na sekunde w grze

edit: jednak skonczylem 6 rozdzial palem. nowe ssy oprocz ostatniego mozna uznac za spoilery wiec kto nie chce niech nie patrzy

Flash
12-13-2006, 17:53
...

dwa ostatnie ssy to nie spoiler- staty na koncu gry i nastepne tipsy&tricki

Bodek
12-14-2006, 23:51
gdzie znajde zloto diega ?;/

Flash
12-14-2006, 23:58
przy wejsciu do gd idz w prawo, jest nad jeziorkiem

firez-tm
12-15-2006, 09:23
jak zabic kamiennego straznika bez straty hp ?? help

Flash
12-15-2006, 15:35
kamiennego straznika trudno utrzymac na dystans wiec jesli zadajesz male obrazenia w koncu zdazy cie trafic. standardowe lewo, prawo bez cofania :p save/load

check this out :D:D:D

Marioslaw
12-19-2006, 14:49
lol ;d trollem wszystkich wyciol xD

ja juz niedlugo ruszam do gorniczej doliny tyle ze boje sie orcow... bedzie ciezko przebiec no chyba ze na jakis specyfikach... co proponujecie??? :>

Bodek
12-19-2006, 15:23
biegniesz na miksturce i nic ci nie robia albo omijasz je uwaznie i nawet zaden cie nie zatakuje

Wieczor
12-19-2006, 17:13
Ja zapytam tak Mario... jak to G2 to moge IŚĆ do zamku i mnie niezabiją bo G2 jest śmieszne...
W NK już gorzej, miksturka i heja. Nic trudnego. Ja zrobiłem w GD ponad 5 lvl-ów - zużyłem ponad 1200 bełtów w G2... Kup DUŻOOO U BENNETA i kusza jak najlepsza. Ofc zależy od profesji. Pozdro

Flash
12-19-2006, 17:21
zadnej mikstury nie trzeba jak sie umie biegac :p

Marioslaw
12-19-2006, 17:29
jak tam bylem ale zloadowalem starego save przed dolina to wzialem paczke dla tekli rozpakowalem nawrzeralem sie ziol i mial takiego speeda ze nawet varg mnie nie dogonil i sobie wbieglem po taranie ale spowrotem bylo trudniej ;d mogl bym sie zamienic w wilczka ale wtedy mogl by mnie tamten koles z kuszy sciagnoc. narazie naladuje lvl jak najbardziej bede mogl i dopiero wtedy wyrusze w droge ;]

wolf_mk
12-20-2006, 17:23
wlasnie instaluje gothica 2 :D + dodateQ ^^ jest po polsku :D xD mam nadzieje ze bedzie spx giera :p

Wieczor
12-20-2006, 18:01
zdziwisz się pierwsze odczucia:
ale bieda.. eee moze byc.. ee sterowanie...
Ale po paru godzinach będziesz się zachwycał. Ja tak niemówiłem bo znałem G1 i byłem odrazu zachwycony dwójką :)

Flash
12-20-2006, 19:35
nom, zanim ocenisz gothica poswiec mu minimum 3h gry. niech nikt sie nie wypowiada zanim nie zostanie czeladnikiem w miescie (poczatek gry). od tego momentu gra powinna cie wciagnac jak pompa prozniowa.

wolf_mk
12-20-2006, 19:36
T.t jakis blad mam podczas instalowania.. ;<

Marioslaw
12-20-2006, 20:49
ja tez mialem blad podczas installa na jedych plytach to zalatwilem drugie i smiga.... Tego bledu nie zwalczysz musisz od kogos innego g2 zalatwic sobie...

Bodek
12-22-2006, 13:24
ss z konca gry

Wieczor
12-22-2006, 13:48
Dobra robota ! :)

Korozja
01-05-2007, 22:23
Widze ze cos u panow temat upadl :D

Otoz tez gram w NK ( g2 juz kiedys przeszedlem :p ) no ale moja gra ma jeszcze troche do zyczenia :p jak mielibyscie jakies konkretne porady ( w co najbardziej oplaca sie pakowac itp) to z checia ^^

Obale caly temat to moze cos barzdziej sie zglebie w klimacie ;p

Flash
01-05-2007, 22:38
mam teraz lowce smokow lvl 38 4 rozdzial ale nie chce mi sie grac jakos. drugi raz pod rzad nie dam rady :)

BonusPL
01-05-2007, 22:48
robisz "B" wpisujesz "marvin" znow "B" zeby wylaczyc, wlaczasz F2, wpiszujesz "e ab" potem lp i wpisujesz ile chcesz miec pkt nauki, wpisujesz "10000000" i pakujesz we wszystko co sie da ;p

Pan-Tempy
01-07-2007, 11:59
Uzywacie szopnu beliara ? najlepsza bron z gry

Flash
01-07-2007, 13:40
maksymalnie ulepszony szpon beliara nie ustepuje w niczym najlepszym zwyklym broniom.

For calculation purposes, you have 100% 1H and 100% 2H. This will
compare the damage out-put of the 1H Claw versus the strongest base-
damaging 1H sword, and the 2H Claw versus the strongest 2H axe. Note
that the chance of the extra damage is 50%, so 1/2 of every hit will
do an extra 100 damage.

In 4 hits, the following damage occurs:

Ore Dragon Slayer: 160 1H Claw: 210
160 210
160 110
160 110
--- ---
640 640
Now when you consider that the extra damage of the Claw is unaffected
by armor values, we can assume that versus humans, shadow lords, orcs,
lizardmen, and other armor-wearing creatures, that the Claw will do
more damage. The fact that the extra damage is AoE and strikes through
a blocking opponent on chance, pushes the Claw well beyond the Ore
Dragon Slayer.

In 4 hits, the follow damage occurs:

Berserker's Axe: 200 2H Claw: 220
200 220
200 120
200 120
--- ---
800 680

krotko mowiac szpon przeciwko ludziom/orkom/jaszczuroludziom, reszta przecwiko bestiom

jesli ktos nabija expa bijac straz miejska, paladynow, najemnikow, ludzi w porcie, lowcow smokow i mysliwych to szpon moze ich zabic blyskawica. lepsza zwykla bron

Korozja
01-07-2007, 22:31
Macie ode mnie pare ss'ow z poczatku ;p

1: Mały pogromca trolli
2: Z cyklu "kompendium wiedzy medycznej wsrod stworów": okres pani trollowej :p
3: Zabawa z trollami - ciag dalszy
4: "A światłość wiekuista niechaj mu świeci..."

Dobre to z trollami flashu ;p

Korozja
01-14-2007, 20:16
Czy nikt tu nie zaglada? :[

Ja wczoraj zaczalem 2 rozdzial (na 14 lvl) i dzisiaj czyscze gornicza doline razem z Diego :D

Btw oplaca sie nauczyc mikstury zrecznosci? bo wpakuje 20 pkt i nie wiem ile jedna butelka zapewnia wiec chcialbym na tym troche zyskac ;p

Zdravim.

Flash
01-14-2007, 21:01
jest 13 goblinich jagod do 5 aktu co daje 13 mikstur po +3 do zrecznosci=oplaca sie. tylko ze nie wiem czy idziesz w sile czy w zrecznosc. smoczych korzeni jest 9. szczawi 16 wiec musisz sie zdecydowac. ja na koncu gry mialem nadmiar xp wiec nauczylem sie ale dopiero na koncu

Korozja
01-20-2007, 11:19
Ja jak na razie to pakuje w zrecznosc :p juz sie nauczylem miksturek zrobilem ich bodajze 7 :p
aha i u kogo mozna kupic miecz mistrzowski? bo u martina byl wczesniej a teraz nie ma :/ jakies porady? ;p

Bodek
01-20-2007, 11:45
pobij martina on ma miecz mistrzowski zaplac kare i po sprawie

Flash
01-23-2007, 14:06
lepiej nie bic sprzedawcow bo 90% z nich traci towar na stale. miecz mistrzowski kosztuje 2400 u martina. do tego 2 maja cassia i ramirez + miecz w wiezy xardasa w GD.

Korozja
01-26-2007, 16:43
Taa, raz pobilem Khaleda i potem nie moglem kupic u niego nic porzadnego bo mial tylko roslinke lecznicza :f

firez-tm
02-16-2007, 10:04
ja chyba jedynke teraz przejde kto gra "zemna" ?
Dawajcie rady (flash)

Flash
02-16-2007, 13:23
jedynke przeszedlem "tylko" dwa razy i nie pamietam tak dobrze wiec slabo z radami. teraz jedyne co pamietam to na poczatku b ulatwiajacy gre luk na polce w kopalni pelzaczy, blisko krolowej- kosciany luk.

dwojke znam na pamiec :)

firez-tm
03-20-2007, 17:55
teraz bede grał w neverwinter nights I a potem II kto gra zemna ?

Flash
03-21-2007, 13:23
jedynke przeszedlem xxx razy wieloma postaciami. moge dawac rady odnosnie builda postaci i kampanii. mam oryginal nwn2 i wkrotce zaczne grac a potem zabiore sie za gothica 3 albo odwrotnie :p. tylko wpierw musze poczekac bo znow zmieniam kompa na nowego :D.

wejdz sobie na strone www.nwvault.com czy jakos tak, tam jest najwiekszy zbior dodatkow, hakow (nie mylic z hackami z w3 to zupelnie co innego), modulow. mozna dodac sobie widoczne plaszcze czego brakuje w nwn1, nowe miecze, zmnienic badziewny wyglad katany, poprawic wyglad stylow walki (np mnich walczy stylem jak w matrixie :D, z mieczami dwurecznymi walka wyglada efekciarsko jak gwiezdnych wojnach). jest tez prc- czyli w pelni poprawnie dzialajacy, i zgodny z zasadami dnd3.0 stworzony przez fanow zbior dodatkowych klas postaci. mozna nawet grac liszem :D polecam

firez-tm
03-22-2007, 13:21
dzieki jaka postac jest best dzis mam juz nwnI i bede gral jak napotkam jakies problemy to napisze

Flash
03-22-2007, 18:42
nie ma the best, jak masz nwn + dodatki to przejdziesz pewnie wiecej niz raz gre. cale mnostwo ciekawych postaci, sam bardzo lubie mnichow i mnostwo ich kombinacji z klasami prestizowymi w drugim dodatku. oczywiscie mnich pelnie sil uzyskuje na >20 lvl wiec lvl klas prestizowych ograniczamy do ok 10 albo np wg kolejnosci 20 mnich+1 czarownik+10 wyznawca czerwonego smoka czy jakos tak i reszta mnich znow do 40 lvl- wymiatacz!!!

Wieczor
03-27-2007, 14:59
MAM TAKIE PYTANKO:
WIECIE SKĄD ŚCIĄGNĄĆ GOTHIC I PO POLSKU ?!
jeśli ktoś ma linka/albo porgram którym ściągnoł to bardzo byłbym wdzięczny.

Flash
03-27-2007, 15:03
gothic1 po polsku oryginal kosztuje 19 zl, na allegro pewnie mniej. oplaca sie szukac+sciagac+czekac?

Bodek
03-27-2007, 15:24
ja mam g1 pl z cd action ... zobacz na stronce moze mozna kupic archiwa ( wtedy pewnie bedzie za dyche)

Wieczor
03-27-2007, 16:48
graliście JAKIMŚ wojownikiem w GOTHIC 1 ?!
Bo nie mam zamiaru grać MAGIEM. Tym razem chciałbym spróbwać sił i przejść GI jako walczący. Polecacie Ćpunów/Stary obóz/Nowy obóz jako woj ?
Wystarczy pakować w siłe + x2 do mistrzowstwa w dwuręcznej ?
Jaką najlepszą broń na początek ? Blizna, miecz sś, na początku 2 aktu topór lee chyba styknie...
:)

firez-tm
03-30-2007, 14:32
ja tez mam orginal z cda na woja stary obo jest spoko zanim przystapisz do jakiejs gildi wez max zadan wykonaj od kazdej

Bodek
03-30-2007, 15:29
graliście JAKIMŚ wojownikiem w GOTHIC 1 ?!
Bo nie mam zamiaru grać MAGIEM. Tym razem chciałbym spróbwać sił i przejść GI jako walczący. Polecacie Ćpunów/Stary obóz/Nowy obóz jako woj ?
Wystarczy pakować w siłe + x2 do mistrzowstwa w dwuręcznej ?
Jaką najlepszą broń na początek ? Blizna, miecz sś, na początku 2 aktu topór lee chyba styknie...
:)

ja gralem u jaraczy ziola (ciekawe dlaczego) i bardzo mi sie podobalo no i w strazy tyz bylem a miecz najlepszy chyba ma ... kruk

Wieczor
03-30-2007, 17:01
Spoczko :)
Najlepszy Ma Lee :)

Flash
03-30-2007, 17:34
ale lee ma topor. ja nie wiem ale topor jest jakis taki wiesniacki. nie lubie tego wygladu, nie pasuje do bezimiennego. zawsze wole miecze dla ludzi i elfow w rpg. topory i hammery sa dla krasnoludow.

firez-tm
03-31-2007, 13:23
zanim przystapisz polecam lac all w nowym obozie tylko niepodchodz pod gorn bo ci z luku najebie wszystkie szkodniki maja w h** przedmiotow

Wieczor
03-31-2007, 18:24
heh dzięki ;)
zastanawiam się nad ćpunami a NO, bo jak przejdę 1 to zamierzam łowcą smoków w NK :)
to tak imo fajnie być 2 razy u lee, ale z drugiej strony ćpuny to tylko w g1 są :D

Flash
04-06-2007, 00:58
ssy z gry spellforce 2

Flash
04-06-2007, 01:03
pikne ssy wlasnej roboty

Flash
04-07-2007, 11:27
ssy z g3, plynnie w 1280x1024 max detali, zupelny max

Flash
04-07-2007, 11:29
ciag dalszy

Wieczor
04-07-2007, 14:23
Znasz moje zdanie na temat tych ss-ków :clap: :laugh:

Ja od czwartku pogrywam w GOTHIC I i zapodam pare ss-ków :)
edit: zaraz 11 lvl :D

Flash
04-07-2007, 15:34
omg nie zdawalem sobie sprawy ze w g2 grafika byla tak poprawiona w stosunu do g1 :ohmy:

Flash
04-08-2007, 00:30
za malo hack`n slashowy? oO

skonczylem spellforca 2
moja potezna ekipa, nazywam ich czterech pancernych i dwie cheerleaderki :p

Wieczor
04-08-2007, 13:41
hacki ? oco Ci chodzi... nic dziwnego, że Ci się nie podoba grając w t o 10-15minut. Nawet nie doszedłeś do miasta pewnie... Nikt Cie zmuszać nie będzie, dla mnie to najlepsza seria w jaką grałem.

Zaraz edytuję i dam pare ss-ów :) Albo filmik później skompresne ;)

firez-tm
04-10-2007, 12:56
flash pamietasz jak chciales robic filmiki z g2 tylko ze w czasie miales tylko pare klatek teraz masz wypas sprzet wiec moze bedzie to lepiej chodzic nagraj to jak mozesz
gram teraz w nwn 2 gra spoko czarnoksieznik 7-8 level ekipa nawet niezla tnie misie niemilosiernie ale coz poswiecenie dla tej gry musi byc :D gra poprostu wymiata jak dlamnie moze nielepsze od serii Gothic ale tez spoko jak by polanczyc g+nwn+tes to bybylo spoko ekwipunek w nwn jest poprostu zaj****** te przedmioty tak peknie opisane miodzio rozmowy ofc trzeba wziasc z gothica tu sa czasem wstawki filmowe ale to nie to samo co Gothic z tes wzielo by sie rozmiar swiata i wymagania :P
ps. flash piszemy poradnik do nwn potem do g2-g1 ?? :D albo res

Flash
04-10-2007, 13:21
ta teraz powinno byc lepiej. poza tym poprzednio uzywalem jakiegos dziwnego programu. teraz uzyje frapsa, jak bede miec czas i wene tworcza to cos nagram.

tez gram w nwn2 teraz. jestem w neverwinter, aasimar paladyn z planowanym boskim championem. nie ma to jak pelna plytowka i miecz swiety msciciel tylko dla paladynow :p.

pozniej w planach mam tez czarnoksieznika, druida zmiennoksztaltnego i tego szermieza z parowaniem. zapomnialem jak sie nazywa ta klasa prestizowa :p.

a co do poradnikow to az tyle czasu wolnego nie mam. moge redagowac Wasze jakby co ;) i dawac cala wiedze. w sumie juz z samych moich archiwow z gadu gadu moglibyscie sklecic poradnik :D

u mnie nwn w 1280x1024. pelne dodatkowe efekty, bez odbic w wodzi i renderowania trawy. cienie budynkow wylaczone. tylko w miescie fps spadnie czasem ponizej 25. polecam takie ustawienia tylko zmniejsz rozdzielczosc. no i mozesz wylaczyc efekt poswiaty

ta i klimat w nwn powala. genialne intro, muzyka. jak zawsze w dnd dobra fabula i dialogi. kazdy przeciwnik i przedmiot opisany.

firez-tm
04-10-2007, 13:24
ty masz orga ?? wrzuc poradnik w pdf tu na forum jak mozesz ja tez planuje pare razy przejsc ta gre jestem w neverwinter w strazy heh i mam problemik w highcliff z tymi dziecmi i z mezem :D bylem w ruinach ze slannem spoko kolo :D ale tam niebylo ani dzieci ani meza :9

Flash
04-10-2007, 19:24
nie ma na plycie poradnika w pdf. jest wersja papierowa w pudelku.......

firez-tm
04-11-2007, 12:00
qr** flash gfzie jestes w nwn2 ja juz bylem w magazynie znalazlem tam pelno koszulek kolczych i mieczy xD ciekawy po ile to sprzedam
bodek ja tez niedlugo zaczne w nwn I
res co ty na poradnik do Gothica ?

Flash
04-11-2007, 14:11
wychodze z miasta juz. teraz ten quest druidki i po emisariusza z waterdeep

moja nowa trendy zbroja :)

podpowiedz: dla kelgara bierz atuty broni zwiazane z mlotem bojowym!

firez-tm
04-12-2007, 12:23
kozacka zbrojka ja narazie niegram poczekam chyba na upa sprzetu bo ciezko sie gra ciezko a teraz przejde 1 czesc nwn

Flash
04-14-2007, 12:45
pikne esesy

Wieczor
04-14-2007, 12:50
Tutaj ss-ki z Gothic I
:laugh: :cool: :clap:

Wieczor
04-14-2007, 12:52
cd2

Wieczor
04-14-2007, 12:55
cd3

Wieczor
04-14-2007, 12:57
cd4
-----
koniec :)
miłego oglądania

firez-tm
04-14-2007, 18:25
ehh ja o takich w nwn 2 moge pomarzyc :(((

Wieczor
04-14-2007, 18:38
Aaa... o grafike %-)
nic dziwnego zobaczysz niedługo moje ss-ki z nk a Flasha to jak 2 inne gry :D

Bodek
04-14-2007, 19:58
jemu chodzilo o ss Flasha jak sadze

Flash
04-18-2007, 23:52
qrna juz mam 1gb savow i obrazkow z nwn2 oO

Flash
04-18-2007, 23:53
pamietnik neverwinter. wyzej jestem na procesie oskarzony o wyrzniecie w pien calej wioski :D no i dalej gnom bard- maskotka druzyny ^^

nizej moja ekipa na tarasie widokowym. zdobylismy wlasnie szczyt i czas na zdjecie pamiatkowe :D, dalej troche demonow, troche efektow specjalnych, konkurs miss zaswiatow i znow maskotka druzyny ze swoimi zabojczymi tekstami

Flash
04-18-2007, 23:58
nizej powazne erpegowe zadanie naszego malego wesolego gnomiego barda :D

firez-tm
04-20-2007, 10:20
tak chodzilo mi o flasha ss'y mam jedynke nwn i mi co 5 min wywala z gry co robic ??

Wieczor
04-28-2007, 13:27
Sski z G2NK cz.1

Bodek
04-28-2007, 13:30
tak chodzilo mi o flasha ss'y mam jedynke nwn i mi co 5 min wywala z gry co robic ??

tez to mialem ale jakos zmeczylem pozniej juz nie wywala (albo bardzo zadko)

Wieczor
04-28-2007, 13:30
cz.2

Flash
04-28-2007, 14:08
ssy z gothica sa zazwyczaj bardzo ciemne. to przez to ze gra ma osobne ustawienia kontrastu i jasnosci ktorych nie zapamietuje na ssach. wiec w grze masz rozjasnione a ssy sa bez tej korekty. plz obojetnie jakim programem zrob autokorekte tych obrazkow.

g3 ssy z poczatku choc juz mam >30 lvl

Flash
04-28-2007, 14:11
cdn

btw ma ktos c&c tyberium wars?

Flash
05-02-2007, 15:53
sssssssyyyy

Flash
05-02-2007, 15:56
sssssyyyyyyyyyyyyy

Flash
05-02-2007, 16:02
jeszcze ciut ciut ssow

Flash
05-02-2007, 16:05
no to jeszcze kilka

Flash
05-02-2007, 16:22
jeszcze 8

Flash
05-02-2007, 16:25
3 na deser

edit: nastepna porcja przygod

Flash
05-04-2007, 13:45
.......

Flash
05-04-2007, 13:50
.....

Flash
05-04-2007, 13:53
....

Flash
05-04-2007, 13:58
........

Flash
05-09-2007, 19:05
skonczylem g3. mam jeszcze mnostwo ssow ale pewnie i tak nikt ich nie oglada poza wieczorem :p. moge teraz udzielac fachowych i dokladny rad do g3 :D

BoSpEr
05-09-2007, 20:08
Boshe ale mam zajawke na tego gothica 3... ale pogram dopiero w wakacje, jak zarobie sobie troche hajsu i zrobie upgradde kompa:/

Flash
05-09-2007, 22:18
spoko g2 na swoje czasy tez mial kosmiczne wymagania. minie troche czasu a g3 i tak bedzie wieczny tak jak g2. w koncu wszyscy beda miec odpowiedni sprzet zeby w to pograc. klimat wymiata! a bezi wreszcie zostaje doceniony jak przystalo na wybranca bogow i pogromce orkow, smokow i wszelkiego plugastwa

Wieczor
05-11-2007, 17:20
ja w g2nk napierdalam od miesiaca i jestem w 1 rozdziale :D

Flash
05-11-2007, 22:36
ssy z konca gry. skonczylem na 83, ss z levelem zrobiony przed koncem.

Flash
05-11-2007, 22:40
.....

Flash
05-11-2007, 22:42
...

po sieczce w zamku pieczen z orka :p

Flash
05-11-2007, 22:43
....

Wieczor
05-13-2007, 18:34
1. Mały wielki Czarny Troll
2. K2
3. Mały przypływ gotówki
4. ekhm...
5. Gomez i walka... hahah, pozatym ładny obraz.

Wieczor
05-13-2007, 18:39
1. I tak wiemy, że Bezi jest najlepszy :cool:
2. Moje staty na samym końcu 1 rozdziału
3. Bezi filozof
4. Ekipa przyszła się najeb... :clap:

To na tyle !

Bodek
05-24-2007, 19:19
Flash na jakim patchu grales w gothika 3? bo ja zaczynam w poniedzialek

Flash
05-24-2007, 20:48
na 1.12. ja gram drugi raz magiem, koncze teraz myrtane

Bodek
05-24-2007, 22:55
k ja narazie nic nie koncze bo w poniedzialek dopiero bede mial kompa

Remki
05-25-2007, 08:58
a ja mam dla was ciekawą informację, mój kolega będzie miał moda do G1-jest to tak jakby dodatek z nowymi terenami i nową fabułą zrobiony przez polaków, fanów gothica. pod koniec mają ma wyść dubbing(tak to sie pisze ;o?) wtedy to ściągnę, ocenię. dodatek podobno jest tak dobry że na angielskich forach anglicy whinują że nikt im tego nei chce przetłumaczyć bo całość jest po polsku :D

BoSpEr
05-25-2007, 11:08
Oblukac nie zaszkodzi:)

firez-tm
05-25-2007, 11:29
wiem o co chodzi chyba mialem takie cos po niemiecku ale niegralem

Bodek
05-25-2007, 15:55
WWW.TORRENTY.ORG gry i tam jest po polsku nooby

firez-tm
05-30-2007, 11:04
hey mam taki pomysl moze zrobilismy stronke o gothicu taka nasza spoko propozycje dzialow itd tutaj

Flash
05-30-2007, 15:03
k, moge sie bawic w tresc ale nie mieszam sie w sprawy wizualne- sesja :/

BoSpEr
05-30-2007, 20:07
WWW.TORRENTY.ORG gry i tam jest po polsku nooby
Luzz jest po polsku i to nie tylko tam, ale nie ma dubbingu. MIał sie pojawic pod koniec maja, ale jak zwykle w takich kwestiach prace sie przedłuzaja...:/

Bodek
05-30-2007, 21:29
jak dobic kogos w g3? bo nie moge tego uczynic (tylko luk kusza ... a mieczem mi chodzi)

Flash
05-30-2007, 21:43
przytrzymaj prawy przycisk myszki az przeciwnik sie podswietli i wtedy wciaz trzymajac prawy przytrzymaj lewy az tamten zginie :)

w jaka role sie wczuwasz? najemnik orkow, paladyn, mag, zabojca?

Bodek
05-31-2007, 07:27
nie wiem jeszcze ale paladyn mi sie podoba

firez-tm
05-31-2007, 13:19
to do dziela

Wieczor
05-31-2007, 15:46
27lvl kruk pokonany
III rozdział paladyn
:-)
masz forum, po co Ci strona.

Flash
05-31-2007, 15:48
bodq gralem paladynem wiec wrazie czego moge podac pelen przepis na rozwoj postaci

Bodek
06-03-2007, 20:35
flashu rozwoj jest prosty :P ale gra jak dla mnie okazala sie porazka ma wiele ciekawych rzeczy (na poczatku nie moglem sie oderwac) ale pozniej jest za duzo gownianych questow ,miasta zdobywam w pojedynke (bo jak sie walczy z 15 to bijesz 2 reszta stoi)i ogolnie moglo byc fajnie ale jest badziew i tak koncze przygode z g3 i nigdy nie wracam :)

-KiCiA-
06-03-2007, 21:23
chce pograc w gothica 3 i nie moge bo kurwa jestem za tepy by zainstalowac cracka, wiec po zainstalowaniu cracka mam takie w nim pliki jaak na obrazku 1. No to kopiuje te wszystkie pliki do pliku z gothickiem no i kurwa mi wyskakuje takie cos jak na obrazku 2.
HELP PLS BO ZARAZ MNIE HUJ STRZELI

Bodek
06-03-2007, 22:16
tez to mialem :s ale zrobilem tak przinstawalem i scignolem cracka i te pliki jak poradzil flash z megagames.com

-KiCiA-
06-03-2007, 22:29
pls pls dajcie mi link do patcha 1.12, cracka do tego i te pliki j/w bo ja nie wiem gdzie to znalesc, a google nie pomagaja ofc all w pol jezyku

Bodek
06-04-2007, 06:54
http://www.megagames.com/cgi/download/download.cgi?action=search&category=cracks&search=GOTHIC.3.V1.12.EURO.RAZOR1911.NOCD.ZIP to jest crack
http://www.idg.pl/ftp/gry_3711/Gothic.3.Patch.1.12.html

firez-tm
06-04-2007, 13:24
lewy zawsze masz problemy po co mi stronka chce miec cos "swojego" w necie

-KiCiA-
06-04-2007, 17:13
mogli w 3 zostawic calkowita grafike z 2, na pierwszy zut oka 2 > 3, jakos bardziej mnie wciagnelo jak zagralem w to 1 raz

firez-tm
06-04-2007, 17:48
ja jak zobaczylem g3 to odrazu wiedzialem ze to jest to

Bodek
06-04-2007, 21:56
ja jak zobaczylem g3 to odrazu wiedzialem ze to jest to

a niestety nie jest

firez-tm
06-05-2007, 17:18
Napisze tak dla mnie gothic jest tak jak dla niektorych w3

NaVeL89
06-06-2007, 00:52
na nowo zaczelem grac w gothica II, tym razem 2 raz magiem planuje przejsc

tylko mam problem... jestem w 1 akcie i nie pamietam co trzeba bylo zrobic zeby zaczela sie proba bo jestem juz nowicjuszem wykonalem all zadania i co teraz? bo niewiem gdzie isc co i jak :-o

help plz!! :P

firez-tm
06-06-2007, 11:14
powiedz pyrokarowi ze chcesz poddac sie probie ognia

NaVeL89
06-06-2007, 14:41
poszedlem do pyrokara i mowi mi tylko cos ze posluszenstwo jest cnota ktora wkrotce posiade ;o

firez-tm
06-06-2007, 16:54
dawno niegralem w dwojke szukaj tu http://gothic.phx.pl/

BoSpEr
06-06-2007, 16:54
Wejdz sobie na pierwsze lepsze forum o g2 i na pewno znajdziesz to czego szukasz

firez-tm
06-06-2007, 17:01
bosperq wlasnie alem stronke :) bylem poprostu troche szybszy xD

Wieczor
06-06-2007, 17:14
Jak coś to wal ja jestem paladynem w 3 rozdziale 27 lvl :)

firez-tm
06-06-2007, 17:19
Jak coś to wal ja jestem paladynem w 3 rozdziale 27 lvl :)

Ma walic w przypadku questow ?? bo troche to glupio brzmi :D

-KiCiA-
06-06-2007, 17:20
w g2 najemnik > all ;p

firez-tm
06-06-2007, 17:22
a tam mag ognia tez spoko kocham fireballe

NaVeL89
06-06-2007, 17:52
zal nic nie pisze na tym forum : (

ja niewiem poprostu co zrobic zeby muc zaczac probe u pyrokara

ktos pomoze?

firez-tm
06-06-2007, 19:49
3maj

Klasztor
Przyjęcie do nowicjuszy (później Magów Ognia):

Jeśli gadaliśmy z Ulfem (gość stoi koło targowiska) to wiemy, że aby dostać się do klasztoru trzeba dać owcę i 1000 szt. złota. Z owcą jest łatwo np. idziemy do Onara i pytamy się o owce, wysyła nas do pastuszka Pepe i za Betsy płacimy 100 zł. owca ciągnie się za nami jak... Trzeba jednak być ciągle czujnym podczas podróży do Klasztoru, ponieważ na drodze czają się wilki chętne na baranie mięso, oprócz tego co jakiś czas musimy zaglądać do tyłu czy idzie za nami (łatwo można ją zgubić, np. skręcając gdzieś szybko lub wspinając się).
Na tysiąc sztuk złota jest taki sposób, że zostajemy czeladnikiem u Harada. Za każdy miecz płaci 100.

Teraz idziemy do klasztoru i gadamy z Pedrem. Potem z Parlanem i rozdzielamy dary. Teraz przyjmujemy zadania od magów. Parlan każe nam posprzątać komnaty nowicjuszy (błeeech) ale my jesteśmy lenie i kombinujemy sobie pomocników (4). Babo pomoże nam sprzątać w zamian za zwój Pięść Wichru (można kupić go u Goraxa), lub jeśli oddamy wcześniej Neorasowi recepturę to dostaniemy go za darmo. Inni za swoje usługi będą żądać po 50 sztuk złota. Gorax każe nam roznieść kiełbaski, nowicjuszy (14stu) szukamy wszędzie tj. Pedro, now. w piwnicy, itp. Jeśli damy Pedrowi swoją kiełbaskę to powie nam gdzie rośnie ziele, które wciśniemy Neorasowi. Idziemy do Goraxa i ponownie przyjmujemy zadanie. Musimy zanieść 12 butelek wina do gospody "Pod Martwą Harpią" i odebrać za nie zapłatę. Przed wyruszeniem z klasztoru idziemy do Marduka. Prosi on nas o modlitwę za paladynów, gdy skończymy Sergio dziękuje nam i możemy się bez straty punktów umiejętności nauczyć trochę machania mieczem. Gadamy z nim i przyjmujemy zadanie. Gdy wyjdziemy z klasztoru zahaczamy o kapliczkę Isgarotha i przyjmujemy zadanie. Bestyjki nie trzeba szukać bo sama się znajdzie w drodze do gospody. Po interesach wracamy do klasztoru i gadamy z Parlanem w sprawie biblioteki. Karras powierzy nam zadanie, musimy wykupić od Ignaza w mieście 3 zwojów, po powrocie zaczynamy czytanie wszystkich ksiąg w bibliotece. Gdy wyczytamy o próbie ognia idziemy do Pyrokra i gadamy z nim o niej.

Emeryt zadaje nam zagadkę. Rozwiązanie znajduje się (na mapie) koło czarnego trolla. Gdy jesteśmy na placu koło jaskini potworka, idziemy linowym mostem, przeszukujemy dolinkę (w której jest kapliczka) i za krzakami znajdujemy wejście do jaskini w której skręcamy w prawo. Opróżniamy kufer i do klasztoru. Teraz gadamy z Ultharem. Do tworzenia runy potrzeba siarki i zwoju ognistej strzały. Graty te można kupić u Goraxa. Jak już będziemy je mieli to idziemy do biblioteki do Hyglasa, prosimy go aby nauczył nas tworzyć runę. Jak nauczy to ją robimy (dla niekumatych: przy stole runicznym). Zadanie wykonane: Teraz do Serpentesa. Oj będzie trudno. Idziemy do podziemi klasztoru i spotykamy Garwiga, rzucamy na niego czar snu. Teraz szybko bierzemy młot z ołtarza i won stąd! Golema można dobić jednym pociągnięciem. Na mapie jest zaznaczone miejsce pobytu twora. Trzeba jeszcze uważać żeby nie uderzył pierwszy, bo będzie nieciekawie.

Teraz idziemy do klasztoru i oddajemy młotek Garwigowi. Potem do Serpentesa i witamy w kręgu magów. Następnie idziemy do Lorda Heagena i gadamy z nim. Po dłuższej rozmowie rozpoczyna się rozdział II.

NaVeL89
06-06-2007, 19:59
dzieki stary uratowales mi tylek :D

firez-tm
06-06-2007, 20:06
np nastepnym razem szukaj

Wieczor
06-07-2007, 00:16
firez szaleje na forum
omfg omfg omfg :D

-KiCiA-
06-07-2007, 19:39
mam problem z dowdcami armii w Gander i Telis (nie wiem jak to sie dokladnie pisze), w obu miastach mam reputacje powyzej 80% no ale gdy do nich wchodze to mowia "zniszcze wszystkie morry" czy cos w tym klimacie no i GG NO RE, moze to ma wplyw ze podbilem narazie kazde miasto w ktorych bylem oprocz tych?

Bodek
06-07-2007, 20:09
chyba ma wplyw na to ze ... zabiles zbyt wielu w danym miescie i "wykrywaja zbrodnie"

-KiCiA-
06-07-2007, 20:11
w telis nikogo jeszcze nie zabilem ;/

Flash
06-07-2007, 22:01
pisze sie trelis i geldern.
wybiles orkow we wszystkich dotychczasowych miastach i dziwisz sie ze jestes wrogiem publicznym nr1? nie mozna wyzwolic wiecej miast jak 3 inaczej orki atakuja. albo wyrzniesz wszystkie orki w nastepnych miastach albo skorzystasz z savea przed podbiciem czwartego miasta